Manuele therapie Oldenzaal & Rossum
Manuele therapie Fysiotherapie de Essen Oldenzaal & Rossum.
Binnen onze praktijk zijn 2 master manueel therapeuten en 1 reguliere manueel therapeut werkzaam:
Jeroen Busch: Master manueel therapeut (SOMT)
Nicole Elderink: Master manueel therapeut (Saxion)
Charlotte Kempers: Manueel therapeut.
Wilt u weten of manuele therapie voor u geschikt is? Neem gerust contact op of vraag er naar in onze praktijk.
Wat is een manueel therapeut?
De manueel therapeut is gespecialiseerd in gezondheidsproblemen die samenhangen met zowel de wervelkolom als de ledematen, dus rug en nek, maar ook de armen en de benen. De manueel therapeut kijkt naast de spierfunctie ook naar de functie van de gewrichten en de zenuwen. Klachten worden in samenhang met uw persoonlijke en externe factoren beoordeeld.
Een manueel therapeut heeft na de vierjarige fysiotherapie opleiding een extra opleiding van tenminste 3 jaar gevolgd om zich te kunnen specialiseren in deze richting. Tegenwoordig zijn de eisen ten aanzien van een manueel therapie student anders dan vroeger. Er is veel aandacht voor wetenschappelijke onderbouwing van onderzoek en behandelvormen.
Met welke klachten kan ik naar de manueel therapeut?
Dit betreft een uitgebreid scala aan klachten, letterlijk van 'kop' tot teen. Voor een deel van deze klachten bestaat er een wetenschappelijk bewezen meerwaarde ten opzichte van reguliere fysiotherapie. Te denken valt hierbij aan bepaalde vormen van: hoofdpijn, nekpijn, duizeligheid, schouderklachten, rugklachten, bekkengewrichtsklachten, heupklachten, knieklachten en voetklachten.
Hoe ziet een behandeling manuele therapie er uit?
De manueel therapeut zal bij de eerste intake screenen of u bij hem of haar aan het goede adres bent. Bij bepaalde signalen/symptomen kan het zijn dat u verzocht wordt contact op te nemen met uw huisarts. Daarna worden u vragen gesteld over uw klachten en wordt er een lichamelijk onderzoek gedaan.
Aan de hand van de gegevens uit het vraaggesprek en het onderzoek zal een diagnose gesteld worden. Deze wordt met u besproken. Er wordt een behandeling ingesteld die onder andere bestaat uit het bewegen van de gewrichten (mobiliseren), het eventueel kraken van de gewrichten (manipuleren) en oefentherapie. Ook uitleg over de klacht, pijn educatie en specifieke oefenprogramma's behoren tot de toolkit van de manueel therapeut.
Vergoeding manuele therapie.
Manuele therapie wordt vergoed onder de noemer fysiotherapie uit het aanvullende pakket. Sommige zorgverzekeraars hanteren hierin beperkende voorwaarden. De manueel therapeut kan dit samen met u in kaart brengen.